"A terápia végső célja az, hogy a magunk terapeutájává váljunk..."

Az általam használt módszerek

*Kognitív pszichológiai terápiás módszerek

* Sématerápiás módszerek

 *Személyközpontú terápia

*Autogén tréning

*Pszichoterápiás krízis intervenció

*Wingwave coaching ill EMDR terápiás elemek

*KIP (katatim imaginációs pszichoterápia)

*MBCT - Mindfulness (Tudatos jelenlét alapú stresszkezelés) alapú kognitív terápia*

*Pszichodiagnosztikai tesztek

*Bővebb információkat módszereimről a "Tudástár" menüpontban talál

Az MBCT
Az MBCT

*Az MBCT

Jómagam 1998-ban kezdtem jógázni, illetve ismerkedtem meg a meditációval, és más lelki önfejlesztő módszerrel. Vallom, hogy mély, belső Önmagunk megismerésének, átélésnek "királyi útja" a meditáció.

A 8 hetes, hanganyaggokkal és munkalapokkal kísért mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT, Mindfulness-Based Cognitive Therapy) a buddhista hagyományban mélyen gyökerező meditációs elemeket párosítja a nyugati tudományos világ kognitív viselkedésterápiás nézőpontjával. A nyugati pszichoterápia célja a személyiség fejlesztése, sikeressé tétele, a keleti "pszichológia" viszont minden baj, szenvedés forrását magában a személyiségben látja, így a cél ezen "személyiség" feloldódása, meghaladása. A mindfulness hidat ver e két különböző nézet közé.

A mindfulness egy figyelmi állapot, melyet szándékosan és minősítésektől mentesen a jelen átélésének szentelünk. Ez magában foglalja egyrészt a mentális folyamatot, figyelemszabályozást (a figyelmet szándékosan a jelen pillanatra irányítjuk), másrészt jelen van benne  a történésekre kíváncsi, nyitott és azokat mindenféle minősítés nélkül elfogadó hozzáállás.

A tapasztalataink kognitív szemléletben való értelmezése nemcsak fejleszti az önismeretünket, de ráébreszt a lelki szenvedéseinket tápláló, rutinszerűen visszatérő (ez a depresszióra jellemző "rumináció"-rágódás) negatív gondolatainkra, negatív szokásainkra, és hozzásegít egy megfelelőbb stratégia kidolgozására is.

Mint más módszerek esetében, a hatásosság kulcsa a napi rendszerességgel végzett otthoni gyakorlás. Arra törekszünk, hogy a meditációkban megtapasztalt éber jelenlétet beépítsük a mindennapjainkba is, és amennyire tehetjük, ilyen éber figyelemmel végezzük minden tevékenységünket. 

Klinikai vizsgálatok szerint a 8 hetes MBCT képes felére csökkenteni a krónikus depresszió visszatérésének kockázatát. Ez a hatékonyság meghaladja a hangulatjavító gyógyszerekkel kezelt betegek gyógyulási szintjét. A módszer más érzelmi-lelki problémák (például alvászavarok, stressz, szorongásos zavarok, függőségek, étkezési zavarok) kezelésében és a testi fájdalmak elviselésében is segíthet. 

Kinek ajánlható, kinek nem?

Az MBCT-programot elsőként a depresszió visszatérésének megelőzésére fejlesztették ki. Az elsajátítottak azonban mindenki számára segítséget jelenthetnek a testi-lelki fájdalmak, negatív gondolatok kontrollálásában, a megterhelő időszakok könnyebb elviselésében, és a figyelemösszpontosítás emelkedésével a munkánk, feladataink ellátásában, a tanulásban.

A program nem ajánlott azoknak, akik aktuálisan valamilyen komoly mentális-lelki problémával küzdenek (pl. súlyos depressziós állapot esetén, vagy gyógyszeres pszichiátriai kezelés alatt állnak). Állapotuk rendeződése után kezdhetik el a programot.

Forrás-mindfulnessegyesulet.hu


0630-6116477

Facebook
Blogger
skype
Autogén tréning | Katatím imaginatív pszichoterápia
Telefon: 0630-6116477
E-mail:solyomttamas@yahoo.com, ttsolyom@gmail.com
Elérhetőségek

Pszicho-Menta Humán Szolgáltató Betéti Társaság

| 06-30-291-7318 | 06-30-611-6477 | solyomttamas@yahoo.com | 1118 Budapest, Villányi út 78/c. 2. em. 35.